MERKÜR

Merkür gezegeni hakkında temel bilgiler: 
Merkür Güneşe en yakın gezegendir. 1965 yılına kadar gezegenin bir tarafının sürekli olarak Güneşle karşı karşıya olduğuna  inanılıyordu.  Gezegenin yörüngesi Dünyanın yörüngesine 7 derece eğik olduğundan, yaklaşık olarak her 7 yılda Merkür Güneşin karşısından geçer ve bu olay Dünyadan çıplak gözle görüle bilir.  Bu olay transit ve ya geçit olarak biliniyor. Bir sonrakı bu geçitin  9 mayıs 2016’da gerçekleşeceği hesaplanmıştır. Merkür adını Roma tanrılarının habercisi Merkürden alır. Bu adı almasına gezegenin yörüngesinde hızlı dönmesinden kaynaklandığına inanılıyor.                                                    

Kütlesi : 330,104,000,000,000 milyar kilogram (Dünyanın 0.055 kadarı).
Ekvator çapı : 4879 kilometre.
Kutup çapı : 4879 kilometre.
Ekvator Çevresi : 15329 kilometre.
Gezegenin yerçekiminden kurtulmak için gereken hız : 4.25 km/saniye
Yörüngedeki hızı: 47.362 km/s
Yörüngede olan uydular : 0
Yörünge uzaklığı : 57,909,227 km (0.39 AU)
Dünyadan uzaklığı : 91,691,000 km (0.61 AU)
Yörünge tamamlama süresi : 87.97 Dünya günü
Yüzey sıcaklığı : -173 ile 427 ° C
Gezegen hakkında ilk kayıtlar: MÖ 14. yüzyıl, Asur astronotları tarafından.
MERKÜRÜN DÜNYA İLE KARŞILAŞTIRILMASI


MERKÜR HAKKINDA BİLGİLER:
Eski çağlardan beri insanlar tarafından bilinen Merkür gezegenininin keşif tarihi tam olarak bilinmiyor. Ancak gezegen hakkında ilk M.Ö. 3000. yıllarında Sümerler tarafından  bahs edildiği bilinmektedir.
Merkürde  bir yıl (Güneş etrafında bir döngüsü) 88 Dünya günü kadar sürürken, bir gün 176  Dünya gününe beraberdir. Bu uygunsuzluk gezegenin kendi ekseni etrafında dönüşünün çok yavaş olmasından kaynaklanmakta.
Güneş sisteminin en küçük gezegeni olmasına rağmen, ağır metallar ve kayalardan ibaret olduğundan dolayı, Merkür, Dünyadan sonra ikinci en yoğun gezegendir.
Merkür antik Yunan çağlarında  iki yıldız olarak biliniyordu. Gündüz yıldızı Hermes ve akşam yıldızı ise Apolloolarak tanımlanırdı.
Merkürün yörüngesi Albert Einstein‘ın  Genel Görecelik teorisinin ıspatı için önemli bir kanıt olmuştur.
Merkürün yerçekimiDünyanın %38 kadardır. Yani Dünyada 100 kilo olan bir kişi Merkürde 38 kilo olacaktır. Düşük yerçekimi nedeniyle gezegen bir atmosfere sahip değildir.
Merkürde sıcaklık  gündüz  +427 dereceye kadar yükselirken, gece  -173 dereceye kadar düşmektedir.
Merkür en küçük gezegendir.
Merkür 4879 km’lik (Ay 3,475 km) bir çapa sahip olarak Güneş Sistemindeki en küçük gezegen olarak tanımlanır ve çıplak gözle görülebilen beş gezegenden biridir.
Dünyanın sahip olduğunun manyetik alanının yalnızca %1’ne sahip olmakla, Merkür çok düşük bir manyetik alana sahiptir.
Merkür diğer gezegenlerden farklı olarak biraz eğilimlidir. Bu eğilme nedeniyle gezegende her hangi bir mevsim gerçekleşmiyor.
Güneşe en yakın gezegen olsa da, atmosferinin olmaması nedeniyle Merkür, Güneş Sisteminde Venüsten sonra en sıcak 2. gezegendir.
Düşük yer çekimine sahip olması nedeniyle gezegenin yörüngesinde herhangi bir bir doğal uydu bulunmuyor.
Merkür çok uzun yıllardan beri insanlara tanıdık olmasına rağmen, gökbilimciler  Merkürün  1543 yılına kadar bir gezegen olduğunu fark etmemişler.

    Merkürün çekirdeği kütlesinin %40’ı civarındadır. Dünya için bu rakam %17’dir. Bir çok bilim insanları Merkürün çekirdeğinin sıvı halinde olduğuna inanıyorlar.

    Yorumlar

    Bu blogdaki popüler yayınlar

    4.BOYUT